MH4HRM – europski projekt koji promiče mentalno zdravlje zaposlenika u tvrtkama

  • Projekt implementira alat za stručnjake za upravljanje ljudskim potencijalima na radnom mjestu
  • S proračunom od 400.000 eura, projekt uključuje osam partnera iz šest zemalja Europske unije

Kick-off sastanak u Valenciji u prosincu 2023. godine
U prosincu 2023. g. partneri projekta prvi su se puta uživo sastali u Valenciji u sjedištu SGS-a koji je ujedno i koordinator ovog Erasmus+ (KA2) projekta. Na sastanku je dogovorena struktura provođenja projekta i zadaci svakog pojedinog partnera u radnim paketima što bi u konačnici trebalo rezultirati razvojem alata za očuvanje i promicanje mentalnog zdravlja radnika koje bi koristili stručnjaci za upravljanje ljudskim potencijalima na radnom mjestu. Zdravlje i dobrobit radnika je ključno za poslovni uspjeh tvrtke pri čemu stručnjaci za ljudske potencijale imaju ključnu ulogu u identifikaciji i pokretanju korporativnih inicijativa vezanih uz psihosocijalne rizike na radnom mjestu. Upravljanje psihosocijalnim rizicima i stresom na radu značajni su izazovi u zaštiti zdravlja i sigurnosti na radu koji su osobito došli do izražaja tijekom pandemije COVID-19 kada su razine stresa u pojedinim sektorima bile vrlo velike. Zato bi, uzimajući u obzir njihovu ulogu u savjetovanju i pomoći prilikom rješavanja navedenih izazova na radnom mjestu, stručnjaci za upravljanje ljudskim potencijalima trebali imati znanja koja bi im omogućila prepoznavanje i upravljanje navedenim rizicima, a sve kako bi se osiguralo sigurno i zdravo radno mjesto i spriječile negativne posljedice stresa na zdravlje kao što je primjerice burnout. Kao odgovor na rastuću potrebu za jačanjem kompetencija u području mentalnog zdravlja u europskim tvrtkama nastao je MH4HRM – europski projekt sufinanciran iz programa Erasmus+ s proračunom od 400.000 eura. Projekt će trajati 30 mjeseci (od prosinaca 2023. do svibnja 2026. godine) za vrijeme kojeg će se identificirati najčešći uzroci nelagode radnika, kao što su stres na radnom mjestu i burnout, identificirati njihov utjecaj na radnike te pružiti stručnjacima za upravljanje ljudskim potencijalima alate za učinkovito rješavanje izazova povezanih s mentalnim zdravljem na radnom mjestu.

Projekt kojeg vode stručne organizacije u području zaštite zdravlja i sigurnosti na radu s iskustvom u edukaciji radnika i stručnjaka
Projektni tim koji stoji iza MH4HRM projekta sastavljen je od stručnjaka iz područja ljudskih potencijala, zaštite zdravlja i sigurnosti na radu te edukacije radnika i stručnjaka iz nekoliko europskih zemalja. Konkretno, projektni tim čine Fundación Equipo Humano (FEH, Španjolska), SGS TECNOS, S.A.U. (SGS, Španjolska), Croatian Institute of Public Health (HZJZ, Hrvatska), Alma mater studiorum – Universita di Bologna (UNIBO, Italija), Aintek Symvouloi Epicheiriseon Efarmoges Ypsilis Technologias Ekpaidefsi Anonymi (IDEC, Grčka), Hellenic Institute for Occupational Health and Safety (ELINYAE, Grčka) te Laboratório, formação, higiene e segurança do trabalho (PREVIFORM, Portugal).

Pokrenuli smo web stranicu projekta !
Više o samom projektu možete saznati na web stranici https://mh4hrm.eu/ na kojoj ujedno možete pronaći i sve najnovije vijesti i događanja vezana za projekt i na kojoj će vam biti dostupni svi razvijeni alati vezani uz mentalno zdravlje na radnom mjestu. Pratiti nas možete i na društvenim mrežama projekta!

Sljedeći koraci
Sljedeći Transnacionalni sastanak održati će se u Zagrebu u Hrvatskoj u rujnu ove godine gdje će projektni tim raspraviti aktivnosti i ciljeve drugog radnog paketa projekta. Partneri uključeni u navedeni radni paket radili su na identifikaciji ključnih “soft-skill” i tehničkih vještina za prevenciju i poboljšanje mentalnog zdravlja na radu i dobrobiti zaposlenika.