I/2015

Predstavljanje Europske mreže za promicanje zdravlja na radnom mjestu
U prostorijama Hrvatskog liječničkog zbora 14. veljače 2015. godine održan je u organizaciji Hrvatskog društva za medicinu rada simpozij pod nazivom „Hodogram i alati specijaliste medicine rada za procjenu psihofizioloških rizika na radu i mjere za smanjenje stresa“. Budući da su aktivnosti promicanja zdravlja na radu važna mjera u suzbijanju stresa, u okviru simpozija Ana Bogadi Šare je specijaliste medicine rada upoznala s principima i primjerima adobe pdf iconpromicanja zdravlja na radnom mjestu. Ujedno je predstavila Europsku mrežu za promicanje zdravlja na radnom mjestu kao europsku platformu koja pruža svim zainteresiranim dionicima potporu u smanjenju štetnog utjecaja rada na zdravlje i unapređenju zdravlja i radne sposobnosti radnika.
Hrvatski zavod za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu postao član ENETOSH-a
Hrvatski zavod za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu postao je član uglednog ENETOSH-a. (eng. European Network Education and Training in Occupational Safety and Health – ENETOSH). Ovdje možete vidjeti članove ENETOSH-a iz Hrvatske i iz ostalih dijelova svijeta. Više…

 

Tečaj iz pomorske medicine za ovlaštene specijaliste medicine rada/medicine rada i sporta
6. Tečaj za dobivanje ovlaštenja za preglede pomoraca i članova posade brodova održan je od 25. do 27. ožujka 2015. godine, u prostorijama Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnost na rada.

Program i sadržaj tečaja propisan je Pravilnikom o utvrđivanju uvjeta zdravstvene sposobnosti članova posade pomorskih brodova, brodica i jahti (NN NN 93/07, 107/14).

 

Profesionalne bolesti i Ozljede na radu u 2014. godini u Hrvatskoj
Jedna od važnih aktivnosti Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu je kontinuirano praćenje ozljeda na radu i profesionalnih bolesti na radnim mjestima u Republici Hrvatskoj. Prikupljeni podaci su od javnog interesa i dostupnu su u tri pojedinačna dokumenta:

Registar profesionalnih bolesti

Registar profesionalnih bolesti izazvanih azbestom

Analiza ozljeda na radu

 

Stručni skupovi Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu

Stručni seminar “Ruke su Vaš najvažniji alat” održan je za djelatnike tvrtke STAKLO DOM d.o.o. iz Osijeka, 10. i 11. ožujka 2015.

Prvi dio seminara obuhvaćao je izlaganja o zaštiti ruku s medicinskog aspekta, a u drugom dijelu održano je izlaganje o zaštiti ruka sa sigurnosnog aspekta, uz demonstraciju zaštitnih rukavica, preporuku za pravilan odabir rukavica i njegu ruku, uz prikaz edukativnog filma.
Nakon održanog seminara, upoznali smo se s proizvodnim procesom, te smo obišli radna mjesta tvrtke STAKLO DOM d.o.o. koja proizvodi i ugrađuje PVC i aluminijsku stolariju.
Zahvaljujemo se djelatnicima tvt. STAKLO DOM d.o.o. na srdačnom dočeku i uspješnoj suradnji.

U organizaciji Udruge za promicanje zaštite ljudi u radnoj i životnoj okolini Međimurske županije, Hrvatski zavod za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu održao je 25.02.2015. u Čakovcu besplatno savjetovanje s temom „Osobna zaštitna oprema za zaštitu nogu, stopala, glave, vrata, očiju i lica“.
Savjetovanje je bilo  namijenjeno: poslodavcima, stručnjacima zaštite na radu, ovlaštenicima iz zaštite na radu, specijalistima medicine rada, kao i svim drugim osobama koje se po bilo kojoj osnovi bave odabirom osobne zaštitne opreme.

U cilju zaštite radnika koji rade s citotoksičnim lijekovim u Hrvatskom zavodu za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu 5. ožujka 2015. održano je interesantno predavanje pod nazivom: “Zaštitna odjeća pri radu s citostaticima“. Osim predavanja koje su održali stručnjaci kompanije DuPont, upriličen je prikaz zaštitne odjeće, uz demonstraciju pravilnog oblačenja i skidanja zaštitne odjeće. Više…
Stručni skup
STRUČNI SKUP

Zaštita zdravlja i sigurnost na radu

Zaštita od neionizirajućeg zračenja

Stručni skup je održan 12. ožujka 2015. godine u dvorani tvornice Kraš, Zagreb u organizaciji Hrvatske udruge za zdravo radno mjesto. Cilj skupa je bio detaljnije informirati javnost o novim hrvatskim i međunarodnim zakonskim odredbama, novim saznanjima,  metodama mjerenja, dozimetrima, odgovornom korištenju mobilne telefonije.

 

Posjeti tvrtkama
Djelatnici Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu te specijalizanti medicine rada i sporta bili su 10.03.2015. u posjeti tvrtci „KRAŠ“ d.d. u svrhu obilaska radnih mjesta u pogonu proizvodnje te upoznavanja s radnim procesima u tvrtci.Više…
Podsjećamo Vas na nove zakonske i podzakonske akte
Pravilnik o sadržaju i načinu vođenja evidencije o radnicima (NN 32/15)
Pravilnik o sadržaju, načinu i rokovima zdravstvenih pregleda noćnih radnika (NN 32/15)