Radionica „Prilagodba klimatskim promjenama“

Radionica se održala u četvrtak, 6. travnja 2017. godine u 9:45 sati u Staroj gradskoj vijećnici, Ul. sv. Ćirila i Metoda 5, Zagreb u organizaciji Ministarstva zaštite okoliša i energetike.

Na radionici su ispred Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu sudjelovali Andreja Cesar Slegovac, dipl. ing. sig. i Zlatko Šarić, dipl. ing. agr..

Za potrebe Ministarstva zaštite okoliša i energetike provodi se projekt „Jačanje kapaciteta Ministarstva zaštite okoliša i energetike za prilagodbu klimatskim promjenama te priprema Nacrta Strategije prilagodbe klimatskim promjenama” koji se financira sredstvima iz Prijelaznog instrumenta tehničke pomoći EU. Projekt se provodi od svibnja 2016. do studenoga 2017. godine.

Projekt će pomoći u definiranju ranjivih sektora, procjeni utjecaja i prioritetnih mjera i aktivnosti potrebnih za prilagodbu u sektorima izloženim klimatskim promjenama. Ovo će pomoći u donošenju odluka o potrebnim koracima i investicijama kako bi se društvo što bolje prilagodilo klimatskim promjenama koje već jesu prisutne i koje se očekuju.

Kroz predavanja i primjere o nekoliko sektora ključnih za geografsko područje održavanja radionice, prikazan je utjecaj, ranjivost i moguće mjere prilagodbe klimatskim promjenama u okviru lokalnih uvjeta. Pored samog osvješćivanja javnosti i struke, poticanjem rasprave i promišljanja o temi prilagodbe društva u cjelini i specifičnostima procesa prilagodbe u lokalnim uvjetima, nastojao se dobiti uvid lokalne zajednice i stručnjaka te potaknuti njihovo uključivanje u proces oblikovanja politike i mjera prilagodbe klimatskim promjenama.