DOBRA PRAKSA U ZAŠTITI NA RADU

Hrvatsko društvo za medicinu rada Hrvatskog liječničkog zbora (HDMR-HLZ)  i Hrvatski zavod za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu (HZZZSR) organizirali su dana 23. veljače 2018. godine  u velikoj dvorani Hrvatskog liječničkog zbora u Zagrebu, stručni skup pod nazivom „DOBRA PRAKSA U ZAŠTITI NA RADU“ po sljedećem programu.  Neposredan povod organiziranja ovog stručnog skupa bilo je prihvaćanje dvaju primjera dobre prakse iz Hrvatske za aktualnu EU-OSHA kampanju  „Zdrava radna mjesta – Upravljanje opasnim tvarima na radu“.

U spomenutim primjerima dobre prakse prikazane su uspješne suradnje specijalista medicine rada i stručnjaka na području zaštite na radu čiji je zajednički rad doveo do  unapređenja i poboljšanja zaštite zdravlja radnika. Ti primjeri ukazuju na propust koji je učinjen izostavljanjem zadaća specijalista medicine rada u Zakonu o zaštiti na radu iz 2014. godine, a koje su navedene u EU Konvenciji te time velik broj poslodavaca nije upoznat s istim.

Skup je bio namijenjen specijalistima medicine rada i stručnjacima zaštite na radu, a cilj skupa bio je ukazati na dobru praksu u zaštiti zdravlja na radu suradnjom stručnjaka za zaštitu na radu i specijalista medicine rada.

Na skupu su aktivno sudjelovale i predstavnice HZZZSR-a, Helena Koren i Sonja Damjanović Dešić s predavanjima:

•    Dobra praksa u upravljanju stresom (HZZZSR-a) – Helena Koren, mag. psih.
•    Primjer dobre suradnje u smanjivanju ozljeda u bolnicama – dr. sc. Sonja Damjanović Dešić, dipl. ing. kemije