Međunarodna konferencija „Strojovođe su uvijek naprijed – jačanje uloge strojovođa za uspješniji socijalni dijalog“

Međunarodnom konferencijom „Strojovođe su uvijek naprijed – jačanje uloge strojovođa za uspješniji socijalni dijalog“ održanom 29. kolovoza 2019. godine u hotelu Antunović u Zagrebu, obilježeno je zatvaranje istoimenog projekta u kojem je Hrvatski zavod za javno zdravstvo sudjelovao kao partner od listopada 2018. godine. Na međunarodnoj konferenciji sudjelovali su predstavnici sindikata strojovođa iz Ujedinjenog Kraljevstva,  Danske, Njemačke, Slovenije, Bosne i Hercegovine te Hrvatske.

Djelatnica Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, magistra psihologije Helena Koren, u svom je izlaganju prikazala metodologiju i rezultate istraživanja o opasnostima, štetnostima i naporima na radnim mjestima strojovođa u Republici Hrvatskoj te dala osvrt na provedene edukacijske seminare sa strojovođama. Sudionici su podijelili iskustva vezana za unaprjeđenje uvjeta rada strojovođa, s posebnim naglaskom na postupanje nakon izvanrednih događaja (nalet na vozilo, osobu, pokušaj suicida na pruzi).

Kao jedan od ključnih zaključaka istaknuta je potreba za osiguravanjem stručne psihološke pomoći strojovođama koji su bili sudionici izvanrednog događaja i time bili izloženi traumatskom iskustvu. Jedan od prijedloga je pružanje psihološke pomoći na razini firme, čime bi ona postala sastavni dio prakse s ciljem očuvanja radne sposobnosti i dobrobiti strojovođa.