No Time to Lose (2014 – )

Supporter logoHrvatski zavod za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu, kao jedinstvena ustanova koja se bavi svim vidovima zaštite zdravlja i sigurnosti radnika, promovira i podupire kampanju pod nazivom „No Time to Lose“. Kampanja je pokrenuta 3. studenog 2014. godine od strane britanskog IOSH-a (Institution of Occupational Safety and Health), kao suradne ustanove ENSHPO-a. Cilj kampanje je je podići svijest o uzrocima i vrstama izloženosti karcinogenima na radnom mjestu, te ponuditi rješenja kojima bi se dovelo do smanjenja obolijevanja od malignih bolesti uzrokovanih izloženostima na radnom mjestu čime bi se smanjio broj smrtnih slučajeva kao posljedice profesionalnih malignih bolesti. U svijetu od profesionalnih malignih bolesti umire 666 000 ljudi godišnje – jedna smrt svakih 47 minuta.

Stručnjaci Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu u sklopu IPA projekta osmislili su smjernicu pod nazivom „Praktična smjernica za rad s karcinogenim i mutagenim tvarima“, te na ovaj način se pridružuju i podupiru kampanju pod nazivom „No Time to Lose“. Ova je smjernica namijenjena stručnjacima iz različitih područja zaštite zdravlja i sigurnosti na radu (inženjerima zaštite na radu, specijalistima medicine rada). Smjernica se može dijelom koristiti u svrhu izrade informativnog materijala za radnike izložene karcinogenim i mutagenim tvarima na radnom mjestu.

Popis ustanova koje podržavaju kampanju “No Time to Lose” možete pogledati ovdje.

Promocija kampanje „No Time to Lose“ održana je 22. rujna 2016. na 6. Međunarodnom stručno-znanstvenom skupu “Zaštita na radu i zaštita zdravlja“. Besplatni promotivno-edukativni materijali kampanje bili su dostupni u printanom obliku tijekom ovog događanja.

Kampanju pod nazivom „No Time to Lose“ promovirao je gospodin Malcolm McIntyre, voditelj Radne skupine za podršku zemljama novim članicama EU, iz IOSH-a (Institution of Occupational Safety and Health), u sklopu edukativnog seminara pod nazivom  “ZAŠTITA NA RADU U KEMIJSKOJ INDUSTRIJI II” koji je održan 12. prosinca 2016. u Hrvatskoj gospodarskoj komori u Zagrebu.

workcancer_thefactssmjenicainfographic-3