Vijesti

Deklaracija o karcinomu i radu

Deklaracija o karcinomu i radu izrađena je u okviru projekta pod nazivom “Karcinom i rad” (Cancer and Work Network – CANWON) kojeg je 2012. godine pokrenula Međunarodna mreža znanstvenika (COST Action ISI211) u trajanju od 2012. do 2017. godine. Više o samom projektu možete pročitati ovdje:
http://www.cost.eu/COST_Actions/isch/IS1211

Svake godine u Europi od raka oboli 3.2 milijuna osoba. Čak polovina oboljelih pripada skupini radno sposobnog stanovništva. Iako bi radom mogli doprinositi sebi i društvu, podaci pokazuju kako se mnogi oboljeli od raka suočavaju s problemom nezaposlenosti koji utječe na njihovu financijsku situaciju i na kvalitetu života. Na temelju takvih spoznaja pokrenut je projekt CANWON kao osnova za osmišljavanje aktivnosti vezanih uz povratak na posao oboljelih od karcinoma. Cilj je objediniti i širiti spoznaje o prognostičkim čimbenicima koji utječu na nezaposlenost oboljelih od raka, troškovima nezaposlenosti oboljelih za pojedinca i društvo, ulozi poslodavaca u tom procesu te razvoju i procjeni inovativnih interdisciplinarnih intervencija koje  povećavaju sudjelovanje oboljelih od raka u svijetu rada. Važnu ulogu imaju i specijalisti mediicne rada koji ocjenjuju radnu sposobnost radnika nakon preboljelih teških bolesti te procjenjuju preostalu radnu sposobnost, sudjeluju u obilascima radnih mjesta i daju preporuke poslodavcima za prilagodbu rada i radnih uvjeta.

U travnju 2016. KBC Zagreb je bio organizator znanstveno-stručnog skupa u Zagrebu pod nazivom „Prema okviru EU smjernica o karcinomu i radu“ na kojem je 20 tak zemalja članica projekta prikazalo svoje nacionalne smjernice, priručnike i propise vezane uz ovo područje. Temeljem zaključaka donesenih na skupu u listopadu 2016. publicirana je Deklaracija o karcinomu i radu. Kao predstavnici Hrvatske u ulozi članova Upravnog odbora sudjelovali su specijalisti medicine rada prim.dr.sc. Bojana Knežević i Tomislav Furlan, dr.med.

Obavijest o događajima u organizaciji Zrakoplovne akademije amsterdamskog veleučilišta

Zrakoplovna akademija amsterdamskog veleučilišta (The Aviation Academy of the Amsterdam University of Applied Sciences) redovito organizira stručne konferencije, predavanja i druga događanja. U prvoj polovici 2017. godine organiziraju više događanja na kojima možete sudjelovati, a o kojima detalje možete doznati putem niže priloženih poveznica:

ICOH – međunarodni simpozij pod pokroviteljstvom HZZZSR

Čast nam je najaviti da će se ove godine od 26 – 28. 10. 2017. održati međunarodni simpozij pod pokroviteljstvom HZZZSR-a, u Zagrebu u Hotelu International. Simpozij je u organizaciji International Commission on Occupational Health (ICOH), odnosno ICOH Znanstvenog odbora za edukaciju u medicini rada sa gostovanjem Znanstvenog odbora za zaštitu zdravlja i poljoprivredi, rada s pesticidima i organskim prašinama te Znanstvenog odbora za učinkovitost u zaštiti zdravlja. Internetska stranica biti će aktivna u drugoj polovici travnja, a sažeci će se primati tijekom svibnja zaključno sa 31.5.2017. Sva važna udruženja i organizacije kao što su ILO, WHO, ENETOSH, EASOM, OHTA i WONCA prisustvovat će ovom događaju. Radujemo se i nadamo se vašem dolasku.

I/2017

Dobro došli na našu novu web stranicu

Dobro došli na našu novu web stranicu. Stranica je redizajnirana s ciljem poboljšanja korisničkog iskustva.
Neke od novosti koje smo dodali su:

 • kalendar s nadolazećim događajima u donjem desnom dijelu stranice
 • smjernice, letci, posteri i filmovi na jednom mjestu
 • korisni obrasci na jednom mjestu
 • više o procjeni rizika s posebnim naglaskom na psihosocijalne rizike
 • novi način prikaza rasporeda službi/ustanova medicine rada u RH

Sva pitanja, pohvale i kritike molimo uputite na mail adresu : hzzzsr@hzzzsr.hr ili ovdje.

Najava stručnih seminara HZZZSR-a

Stručni seminari Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu za mjesec svibanj i lipanj 2017. održavat će se prema sljedećem rasporedu:

1) Stručni seminar “Rad na otvorenom u uvjetima visokih temperatura” održati će se 26. svibnja 2017. godine. Prijave se primaju na na e-mail adresu sigurnost@hzzzsr.hr
2) Stručni seminar “Izazov: Stres na radu – Prevencijom psihosocijalnih rizika do zdravog radnog mjesta” održati će se 5. lipnja 2017. godine. Prijave se primaju na e-mail adresu zmarinic@hzzzsr.hr

Seminari su besplatni, a održavaju se u dvorani za edukaciju Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu (prizemlje zgrade) s početkom u 10 sati. Prijave su u tijeku, a broj mjesta je ograničen.

Održani stručni seminari HZZZSR-a
Hrvatski zavod za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu kao središnja ustanova za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu redovito održava stručne seminare namijenjene stručnjacima zaštite na radu ili osobama koje kod poslodavaca obavljaju poslove zaštite na radu, kao i liječnicima, specijalistima medicine rada i sporta. Besplatni stručni seminari održavaju su u prostorijama HZZZSR-a, ali i na poziv i u organizaciji drugih poduzeća, ustanova i udruga.

Stručni seminari održani u prostorijama HZZZSR-a:

„Izazov: Stres na radu – Prevencijom psihosocijalnih rizika do zdravog radnog mjesta“ 11. veljače 2017.
27. ožujka 2017.
31. ožujka 2017.
12. travnja 2017.
„Ruke su Vaš najvažniji alat“ 14. ožujka 2017.
„Osobna zaštitna oprema za zaštitu organa za disanje“ 21. ožujka 2017.
„Osobna zaštitna oprema za zaštitu od pada s visine“ 23. ožujka 2017.
„Osobna zaštitna oprema za zaštitu glave, vrata, očiju i lica“ 30. ožujka 2017.
„Osobna zaštitna oprema za zaštitu nogu i stopala” 30. ožujka 2017.
„Zaštitna odjeća“ 5. travnja 2017.

 

Stručni seminar Izazov: Stres na radu – Prevencijom psihosocijalnih rizika do zdravog radnog mjesta” održan je izvan HZZZSR-a u sljedećim ustanovama:

KBC Sestre milosrdnice – Klinika za tumore 19. siječnja 2017.
KBC Sestre milosrdnice – Klinika za traumatologiju 25. siječnja 2017.
Dječji vrtić “Maslačak”, Brdovec 7. veljače 2017.
Dječji vrtić Rijeka 15. ožujka 2017.
Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, Rijeka 16. ožujka 2017.
Održani tečajevi HZZZSR-a za specijaliste medicine rada i sporta
Pomorska medicina

Od 17. do 19. veljače 2017. godine u dvorani za predavanja HZZZSR-a, održan je Tečaj iz pomorske medicine za ovlaštene specijaliste medicine rada. Svi su polaznici s odličnim uspjehom položili pismeni ispit.

Primjena mjera zaštite od ionizirajućeg zračenja

Od 11. do 12. ožujka 2017. godine u Zagrebu u hotelu International dvorana Salon Mediteran, Miramarska cesta 24, održan je uvodni tečaj i tečaj obnove znanja “Primjena mjera zaštite od ionizirajućeg zračenja – izobrazba za specijaliste medicine rada i sporta”,

Tečaj iz pomorske medicine održan je u suradnji s predavačima: prof. dr. sc. Igor Rudan, prof. dr. sc. Dorotea Ćorić, dr. med. Nebojša Nikolić i mr. sc. Mirjana Lana Kosanović Ličina, a tečaj iz područja zaštite od ionizirajućeg zračenja u suradnji s dipl. ing. Dariom Posedelom i dr. sc. Draganom Kubelkom.

Oba tečaja su održana u organizaciji Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu. Ovom se prilikom zahvaljujemo svim predavačima na sudjelovanju i odličnim predavanjima u sklopu već tradicionalne suradnje u izvedbi ovih tečajeva.

Održani skupovi

Seminar “Good practices for Healthy Workplaces: Let’s learn from each other”

Od 16. do 18. ožujka 2017. u Beogradu je održan međunarodni seminar “Good practices for Healthy Workplaces: Let’s learn from each other”. Djelatnica našeg Zavoda, psihologinja Helena Koren pozvana je na seminar kao predavač te je predstavila temu „Stres na radnom mjestu: Što se može poboljšati?“. Seminar je održan u organizaciji Svjetske organizacije radnika (WOW – Europe), Europskog centra za radnička pitanja (EZA) te Samostalnog sindikata zaposlenih u bankama, osiguravajućim društvima i drugim financijskim organizacijama Srbije (SS BOFOS), a bio je namijenjen sindikalnim čelnicima i dužnosnicima sindikata s područja Europe. Opširnije…
3. savjetovanje – Sigurnost u zdravstvenim ustanovama
Od 23. do 24. ožujka 2017. godine u Tuheljskim Toplicama održano je 3. savjetovanje – Sigurnost u zdravstvenim ustanovama. Na Savjetovanju su aktivno sudjelovali predstavnici HZZZSR-a, ravnateljica prim. dr.sc. Marija Zavalić, liječnice Karmen Bradvica i Ana Zavalić te psihologinja Helena Koren. Sigurnost u zdravstvenim ustanovama održava se u organizaciji Hrvatske udruge menadžera sigurnosti, a obuhvaća teme o zaštiti pacijenata, medicinskog osoblja, posjetitelja, informacija, opreme, objekata, usluga i ugleda zdravstvenih ustanova. Opširnije…

4. međunarodna stručno znanstvena konferencija Odbor za zaštitu na radu

Europsko društvo inženjera sigurnosti (ESSE) organiziralo je 4. konferenciju Odbor zaštite na radu 31.ožujka 2017. godine u hotelu Park u Čakovcu. Na konferenciji su aktivno sudjelovale dr.sc. Ivana Krišto, dipl.ing.sig. i Ana Šijaković, univ.spec.oec. Opširnije…

Radionica „Prilagodba klimatskim promjenama“

Radionica se održala u četvrtak, 6. travnja 2017. godine u 9:45 sati u Staroj gradskoj vijećnici, Ul. sv. Ćirila i Metoda 5, Zagreb u organizaciji Ministarstva zaštite okoliša i energetike. Na radionici su ispred Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu sudjelovali Andreja Cesar Slegovac, dipl. ing. sig. i Zlatko Šarić, dipl. ing. agr. Opširnije…
Međunarodna konferencija “Today’s threats in the workplace – theoretical and practical aspects”

U poljskom gradu Rzeszowu, 6. i 7. travnja 2017. godine, održana je međunarodna konferencija “Today’s threats in the workplace – theoretical and practical aspects”. Predstavnice Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu, dr.sc. Sonja Damjanović Dešić, dipl. ing. kemije i Helena Koren, mag. psih, aktivno su sudjelovale na konferenciji. Opširnije…

Proljetni stručni sastanak Hrvatskog društva za medicinu rada i Hrvatskog društva za sportsku medicinu, Biograd na Moru

U Biogradu je od 7.- 9.travnja 2017. godine održan Proljetni stručni sastanak Hrvatskog društva za medicinu rada pod nazivom “Nove smjernice i alati u medicini rada“ te Stručni sastanak Hrvatskog društva za sportsku medicinu pod nazivom: „Kardiorespiratorna funkcionalna dijagnostika u procjeni radne i sportske sposobnosti”. Opširnije…

Posjeti tvrtkama Kraš i Pliva
U sklopu specijalističkog usavršavanja medicinara rada i sporta, Hrvatski zavod za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu (HZZZSR), organizirao je obilaske radnih mjesta te stručno – edukativne posjete tvrtkama KRAŠ d.d. (30. siječnja 2017.) i tvrtki PLIVA HRVATSKA d.o.o. (31. siječnja 2017.).
Tijekom obilazaka omogućena je posjeta pogonima proizvodnje te upoznavanje s radnim procesima u spomenutim tvrtkama. Obilazak je bio namijenjen specijalizantima medicine rada i sporta, a sudjelovali su i djelatnici HZZZSR-a.Zahvaljujemo se djelatnicima KRAŠ d.d. i PLIVA HRVATSKA d.o.o. na vrhunskoj organizaciji posjeta, srdačnom dočeku i suradnji čime su omogućili budućim specijalistima medicine rada i sporta izuzetno koristan edukativni posjet.
Suradnja s Nezavisnim hrvatskim sindikatima

Hrvatski zavod za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu provodi kontinuiranu suradnju s Nezavisnim hrvatskim sindikatima (NHS), održavajući stručne seminare za povjerenike radnika za zaštitu na radu. Do sada je u prostorima HZZZSR-a održano osam stručnih seminara. Osmi u nizu stručnih seminara „Izazov: Stres na radu – Prevencijom psihosocijalnih rizika do zdravog radnog mjesta“ zbog velikog interesa povjerenike radnika za zaštitu na radu i druge zainteresirane iz sindikata udruženih u NHS održan je u tri termina i to :

Suradnja s Institutom građevinarstva Hrvatske
Suradnja Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu i Instituta građevinarstva Hrvatske – IGH d.d., Zagreb započela je u studenom 2016. u obliku održavanja stručnih seminara djelatnika HZZZSR-a za njihove stručnjake zaštite na radu i ovlaštenike poslodavca. Do sada su održani sljedeći stručni seminari:

 • 18. siječnja 2017. – „Rad na otvorenom u uvjetima niskih temperatura“
 • 27. siječnja 2017. – „OZO za zaštitu organa za disanje“
 • 27. veljače 2017. – „OZO za rad na visini“
 • 27. ožujka 2017. – „OZO za zaštitu nogu“ i „OZO za zaštitu glave, vrata, očiju i lica“.

U dogovoru s gospodinom Zenelovićem stručnjaci HZZZSR-a će za djelatnike IGH d.d. i dalje održavati stručne seminare prema iskazanom interesu.

OiRA – On-line risk assessment

Europska agencija za zaštitu na radu (European Occupational Safety and Health Agency – EU OSHA) razvila je, na temelju nizozemskog programa RI&E, internetski interaktivni alat za procjenu rizika (On-line risk assessment – OiRA). OiRA je besplatan, na internetu dostupan i korisniku pristupačan način procjene rizika, koji omogućuje mikro i malim poslodavcima da na jednostavan način provedu postupak procjene rizika, uključujući prepoznavanje opasnosti, ocjenjivanje rizika te donošenje i provođenje mjera za zaštitu zdravlja radnika.

OiRA – regionalni sastanak

U Zagrebu je dana 22.3.2017. održan sastanak u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava na temu izrade OiRA alata i suradnje. S potpisnicima Memoranduma s EUOSHA u Hrvatskoj (Hrvatski zavod za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu-HZZZSR i Zavod za unapređivanje zaštite na radu-ZUZNR) te potpisnicima Ugovora o izradi prvog alata u Hrvatskoj, tvrtkom Build Protect d.o.o., sastanku su prisustvovali i predstavnici slovenskog Ministarstva rada, Državnog inspektorata, predstavnici sindikata i udruge poslodavaca te stručnjaci zaštite na radu koji su u Sloveniji izradili nekoliko OiRA alata.

OIRA – prvi operativni sastanak u Hrvatskoj

U utorak 11. travnja 2017. u dvorani za predavanja HZZZSR održan je prvi zajednički operativni sastanak u izradi OIRA alata u Hrvatskoj. Sastanku su prisustvovali predstavnici Zavoda za unapređenje zaštite na radu, tvrtke Build Protect iz Rijeke i Ministarstva rada i mirovinskog sustava, a domaćin je bio Hrvatski zavod za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu.
Temeljem ugovora potpisanog između EUOSHA i tvrtke Build Protect u izradi je prvi OIRA alat namijenjen je za procjenu rizika u frizerskoj djelatnosti. Zbog postavljanja temeljnog zajedničkog izbornika za sve buduće OIRA alate u Hrvatskoj koji će ujedno biti prilagođeni primjeni u ostalim djelatnostima, ali i pratiti važeće zakonodavstvo, u izradi temeljnog zajedničkog izbornika OIRA alata sudjeluju i potpisnici Memoranduma s EUOSHA-om iz Hrvatske, HZZZSR i ZUZNR.

Najava skupova

VIII. savjetovanja “Zaštita na radu u regiji Alpe-Jadran”

U Opatiji će se 27. i 28. travnja 2017. održati VIII. savjetovanje “Zaštita na radu u regiji Alpe-Jadran”. Program savjetovanja, predavače te informacije o smještaju i prijavi možete pogledati na web stranici skupa http://znr-alpe-jadran.zirs.hr

ICOH – međunarodni simpozij pod pokroviteljstvom HZZZSR

Čast nam je najaviti da će se ove godine od 26 – 28. 10. 2017. održati međunarodni simpozij pod pokroviteljstvom HZZZSR-a, u Zagrebu u Hotelu International. Simpozij je u organizaciji International Commission on Occupational Health (ICOH), odnosno ICOH Znanstvenog odbora za edukaciju u medicini rada sa gostovanjem Znanstvenog odbora za zaštitu zdravlja i poljoprivredi, rada s pesticidima i organskim prašinama te Znanstvenog odbora za učinkovitost u zaštiti zdravlja. Internetska stranica biti će aktivna u drugoj polovici travnja, a sažeci će se primati tijekom svibnja zaključno sa 31.5.2017. Sva važna udruženja i organizacije kao što su ILO, WHO, ENETOSH, EASOM, OHTA i WONCA prisustvovat će ovom događaju. Radujemo se i nadamo se vašem dolasku.

I/2017
www.hzzzsr.hr
e-mail: hzzzsr@hzzzsr.hr

 

 

4. međunarodna stručno znanstvena konferencija Odbor za zaštitu na radu

Europsko društvo inženjera sigurnosti (ESSE) organiziralo je 4. konferenciju Odbor zaštite na radu 31.ožujka 2017. godine u hotelu Park u Čakovcu. Konferencija je bila namijenjena svim dionicima u sustavu zaštite na radu: poslodavcima, ovlaštenicima poslodavca, stručnjacima zaštite na radu, povjerenicima zaštite na radu, sindikatima, specijalistima medicine rada, inspektorima zaštite na radu i široj stručnoj i znanstvenoj javnosti. ESSE je službeni partner EU OSHA-e u promicanju kampanje „Healthy Workplaces for All Ages“ 2016-2017. Cilj kampanje je širenje primjera dobre prakse u rješavanju problema na području zaštite zdravlja i sigurnosti na radu diljem Europe.
Radnice HZZZSR-a Ivana Krišto i Ana Šijaković sudjelovale su u radu konferencije s tri izlaganja:
Dr.sc. Ivana Krišto održala je predavanja „Svjetski dan zaštite na radu – 28.travnja“  i „Kampanja EU OSHA – Zdrava radna mjesta za sve dobi“. Ana Šijaković, univ.spec.oec. održala je predavanje „Zakonska regulativa za rad odbora za zaštitu na radu u Hrvatskoj“.
Konferencija je sudionicima omogućila razmjenu iskustava, iznošenje načina rješavanja problema te primjera dobre prakse.

OiRA – prvi operativni sastanak u Hrvatskoj

U utorak 11. travnja 2017. u dvorani za predavanja HZZZSR održan je prvi zajednički operativni sastanak u izradi OiRA alata u Hrvatskoj. Sastanku su prisustvovali predstavnici Zavoda za unapređenje zaštite na radu, tvrtke Build Protect iz Rijeke i Ministarstva rada i mirovinskog sustava, a domaćin je bio Hrvatski zavod za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu.

Temeljem ugovora potpisanog između EUOSHA i tvrtke Build Protect u izradi je prvi OiRA alat namijenjen je za procjenu rizika u frizerskoj djelatnosti. Zbog postavljanja temeljnog zajedničkog izbornika za sve buduće OiRA alate u Hrvatskoj koji će ujedno biti prilagođeni primjeni u ostalim djelatnostima, ali i pratiti važeće zakonodavstvo, u izradi temeljnog zajedničkog izbornika OiRA alata sudjeluju i potpisnici Memoranduma s EUOSHA-om iz Hrvatske, HZZZSR i ZUZNR.

Proljetni stručni sastanak Hrvatskog društva za medicinu rada i Hrvatskog društva za sportsku medicinu, Biograd na Moru (7.-9.travnja 2017.)

biogradU Biogradu je od 7.- 9.travnja 2017. godine održan Proljetni stručni sastanak Hrvatskog društva za medicinu rada  pod nazivom “Nove smjernice i alati u medicini rada“ te Stručni sastanak Hrvatskog društva za sportsku medicinu pod nazivom: „Kardiorespiratorna funkcionalna dijagnostika u procjeni radne i sportske sposobnosti”.

 

U sklopu stručnog sastanka Hrvatskog društva za sportsku medicinu održana su sljedeća izlaganja:

 • D. Plavec: Kardiorespiratorna funkcionalna dijagnostika
 • V. Ivančev: Određivanje funkcionalnih sposobnosti u svrhu procjene radne/sportske sposobnosti
 • I. Kerner: Varijabilnost krvnog tlaka i tjelesna aktivnost
 • Interaktivna radionica: Spiroergometrijska dijagnostika – praktična izvedba dva radilišta – voditelji: D. Plavec, N. Varljen i V. Ivančev
 • M. Milošević: Važnost mjerenja parametara krutosti krvnih žila u profesionalnih i rekreativnih sportaša

Na kraju izlaganja održana je Izborna skupština društva.

za-biograd-ok

U sklopu stručnog sastanka Hrvatskog društva za medicinu rada na temu “Nove smjernice i alati u medicini rada“  dr. Ina Kardoš, djelatnica Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu predstavila je „Smjernice za prvu pomoć na radu“ . Na izradi predstavljenih smjernica su uz dr. Kardoš radile i sljedeće djelatnice HZZZSR-a: dr. K. Bradvica, dr. D. Bukal, dr. I. Marinac, dr. M. Milaković i dr. A. Zavalić.

Nakon predstavljanja smjernica, održana je radionica pod nazivom „Alati za procjenu stresa na radnom mjestu“ koju je moderirala: A. Huršidić Radulović

Završno predavanje pod nazivom „Izrada procjene rizika za psihosocijalne rizike – prijedlog Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu” održala je M. Zavalić, ravnateljica Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu.

 

Proljetni stručni sastanak zatvoren je zaključcima prim. dr. sc. A. Huršidić Radulović kao predsjednice Hrvatskog društva za medicinu rada te V. Ivančeva kao predsjednika Hrvatskog društva za sportsku medicinu.

Radionica „Prilagodba klimatskim promjenama“

Radionica se održala u četvrtak, 6. travnja 2017. godine u 9:45 sati u Staroj gradskoj vijećnici, Ul. sv. Ćirila i Metoda 5, Zagreb u organizaciji Ministarstva zaštite okoliša i energetike.

Na radionici su ispred Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu sudjelovali Andreja Cesar Slegovac, dipl. ing. sig. i Zlatko Šarić, dipl. ing. agr..

Za potrebe Ministarstva zaštite okoliša i energetike provodi se projekt „Jačanje kapaciteta Ministarstva zaštite okoliša i energetike za prilagodbu klimatskim promjenama te priprema Nacrta Strategije prilagodbe klimatskim promjenama” koji se financira sredstvima iz Prijelaznog instrumenta tehničke pomoći EU. Projekt se provodi od svibnja 2016. do studenoga 2017. godine.

Projekt će pomoći u definiranju ranjivih sektora, procjeni utjecaja i prioritetnih mjera i aktivnosti potrebnih za prilagodbu u sektorima izloženim klimatskim promjenama. Ovo će pomoći u donošenju odluka o potrebnim koracima i investicijama kako bi se društvo što bolje prilagodilo klimatskim promjenama koje već jesu prisutne i koje se očekuju.

Kroz predavanja i primjere o nekoliko sektora ključnih za geografsko područje održavanja radionice, prikazan je utjecaj, ranjivost i moguće mjere prilagodbe klimatskim promjenama u okviru lokalnih uvjeta. Pored samog osvješćivanja javnosti i struke, poticanjem rasprave i promišljanja o temi prilagodbe društva u cjelini i specifičnostima procesa prilagodbe u lokalnim uvjetima, nastojao se dobiti uvid lokalne zajednice i stručnjaka te potaknuti njihovo uključivanje u proces oblikovanja politike i mjera prilagodbe klimatskim promjenama.

Sudjelovanje na međunarodnoj konferenciji “Today’s threats in the workplace – theoretical and practical aspects”

U poljskom gradu Rzeszowu, 6. i 7. travnja 2017. godine, održana je međunarodna konferencija  “Today’s threats  in the workplace – theoretical and practical aspects”. Konferenciju su organizirali rzeszowski i krakowski ogranak Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Pracowników Służby BHP u suradnji s Fakultetom za menadžment Sveučilišta u Rzeszowu. Predstavnice Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu, dr.sc. Sonja Damjanović Dešić, dipl. ing. kemije i Helena Koren, mag. psih, aktivno su sudjelovale na konferenciji.

Dr.sc. Sonja Damjanović Dešić, dipl. ing. kemije prezentirala je rad Contemporary Approach to Risk Assesment in Croatia“.  U radu je prikazano kako su promjene u hrvatskom zakonodavstvu i aktivnosti koje je provodio Hrvatski zavod za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu, a  vezano na izradu procjene rizika utjecale na broj ozljeda na radu i profesionalnih bolesti unatrag 25 godina.

Helena Koren, mag. psih prezentirala je aktivnosti Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu na području upravljanja stresom na radu u predavanju naziva: Psychosocial Risks at Work – Croatian Institute for Health Protection and Safety at Work in action

Konferencija je bila namijenjena stručnjacima u području zaštite zdravlja i sigurnosti na radu, poslodavcima, nevladinim organizacijama i udrugama koje djeluju u području zaštite sigurnosti i zdravlja radnika. Sudjelovali su predstavnici Poljske, Hrvatske, Mađarske, Rusije, Belgije, Danske i Španjolske. Konferencija je bila prilika za podjelu iskustava na području procjene rizika i zaštite zdravlja radnika na radnim mjestima u različitim sektorima diljem Europske Unije. Prepoznat je zajednički cilj – potreba za razvijanjem metoda  identifikacije opasnosti, pravilne procjene rizika radnih mjesta te provođenja mjera koje će učinkovito ukloniti postojeće rizike na mjestima rada. Dodatno se naglasila potreba za suradnjom svih dionika na području zaštite zdravlja i sigurnosti na radu: radnika, poslodavaca, stručnjaka zaštite na radu, sindikata, udruga i nevladinih organizacija.

Više o konferenciji možete vidjeti na sljedećoj poveznici: http://konferencja-bhp.pl/.