Vijesti

Održan Jesenji stručni sastanak Hrvatskog društva za medicinu rada i Hrvatskog društva za sportsku medicinu, Osijek (20-22. listopada 2017.)

osijekU sklopu stručnog sastanka Hrvatskog društva za sportsku medicinu održana su sljedeća izlaganja:

  • A. M. Dalbello Tir: Učinak tjelesne aktivnosti na kroničnu sustavnu upalu
  • M. Rakovac: Propisivanje vježbanja za zdravlje – EFSMA preporuke
  • I. Kerner: Preporuke za preventivno i terapeutsko djelovanje tjelovježbe
  • V. Ivančev: Bolesti i poremećaji koji ograničavaju fizičku aktivnost

Na početku stručnog sastanka Hrvatskog društva za medicinu rada, predsjednica Društva prim.dr.sc. A. Huršidić Radulović podnijela je Izvješće sa Simpozija održanog 30  rujna 2017.  na temu “ Zdravstvena sposobnost za upravljanje motornim vozilima“.

 

U nastavku stručnog sastanka, ravnateljica Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu (HZZZSR), prim. dr. sc. Marija Zavalić održala je izlaganje na temu Klasifikacija težine ozljede na radu – iskustva Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu. Zatim je dr. T. Furlan održao izlaganje na temu  Prijava i klasifikacija ozljede na radu – prikaz slučaja, a djelatnica HZZZSR-a dr. Ina Kardoš je kroz prezentaciju „Primjeri iz prakse“ uz interakciju s prisutnima, iznosila primjere stvarnih slučajeva ozljeda na radu koji su kao upiti stizali na e-mail adresu HZZZSR u proteklom razdoblju.

Završno predavanje pod nazivom „Opća uredba o zaštiti podataka – Nova pravila zaštite osobnih podataka održao je g. Denis Vidaković iz BnM – PROJEKT, obrt za savjetovanje.

Jesenji stručni sastanak zatvoren je zaključcima prim. dr. sc. A. Huršidić Radulović kao predsjednice Hrvatskog društva za medicinu rada te V. Ivančeva kao predsjednika Hrvatskog društva za sportsku medicinu.

Stručni skup: EU tjedan ZNR 2017.

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava uz pokroviteljstvo EU – OSHA organiziralo je cjelodnevni stručni skup pod nazivom: „Zaštita na radu za sve uzraste“ posvećen završnom dijelu dvogodišnje Europske kampanje o zdravim radnim mjestima rada.
Skup je održan 24. listopada 2017. godine u Zagrebu, u Branimir centru.
U prvom dijelu skupa su izlagači prezentirali teme vezane uz naslov aktualne kampanje uz prezentiranje rezultata i rezimea dvogodišnje kampanje o zaštiti na radu za sve uzraste. Zatim su, u drugom dijelu, slijedile teme vezane uz aktualnu problematiku zaštite na radu i promjene u nacionalnim propisima zaštite na radu. U završnom dijelu skupa su predstavljene teme koje su se odnosile na zaštitu na radu iz prespektive EU. Prezentirane su nove i moguće prijetnje na mjestima rada izazvane promjenama u svim aspektima rada i u odnosu na rad te je najavljena sljedeća dvogodišnje EU kampanja.

Na stručnom skupu su aktivno sudjelovali i predstavnici našeg Zavoda s priloženim izlaganjima:
Marija Zavalić: „Što smo naučili iz statistike ozljeda na radu“
Marija Bubaš: „ Edukacija u interdisciplinarnome timu“

ICOH – međunarodni simpozij pod pokroviteljstvom HZZZSR

Čast nam je najaviti da će se ove godine od 26 – 28. 10. 2017. održati međunarodni simpozij pod pokroviteljstvom HZZZSR-a, u Zagrebu u Hotelu International. Simpozij je u organizaciji International Commission on Occupational Health (ICOH), odnosno ICOH Znanstvenog odbora za edukaciju u medicini rada sa gostovanjem Znanstvenog odbora za zaštitu zdravlja i poljoprivredi, rada s pesticidima i organskim prašinama te Znanstvenog odbora za učinkovitost u zaštiti zdravlja. Internetska stranica dostupna je na adresi http://www.icoh-scetoh2017.org/. Rok za zaprimanje produljen je do 30.9.2017. Predstavnici svih važnih međunarodnih organizacija i udruženja, kao što su ILO, WHO, ENETOSH, EASOM, OHTA i WONCA, prisustvovat će ovom događaju. Radujemo se i nadamo se vašem dolasku!

Natječaj za „Safe Youth 2017“, Singapur

ENETOSH je organizirao natječaj uz potporu Međunarodne organizacije rada (International Labour Organization, ILO) a odnosio se na izradu postera, kratkog filma ili nekog drugog medijskog uratka na temu „Što zaštita zdravlja i sigurnost na radu znače za mlade?“

Odabrani medijski uradci nagrađeni su sudjelovanjem na kongresu Safe Youth u Singapuru ove godine. U nastavku  možete više pročitati u pozivnom pismu i slijedećim posterima.

II/2017
II/2017

Održani stručni seminari HZZZSR-a

IZAZOV: STRES NA RADU – PREVENCIJOM PSIHOSOCIJALNIH RIZIKA DO ZDRAVOG RADNOG MJESTA

10.04.2017. Sobočan interijeri d.o.o.,Zagreb
12.04.2017. HZZZSR, Zagreb
24.04.2017. HZZZSR, Zagreb
09.05.2017. HOLCIM Hrvatska d.o.o., Koromačno
30.05.2017. Udruga za promicanje zaštite ljudi u radnoj i životnoj okolini, Osijek
05.06.2017. HZZZSR, Zagreb

RAD NA OTVORENOM U UVJETIMA VISOKIH TEMPERATURA

19.05.2017. ENERGO d.o.o., Rijeka
26.05.2017. HZZZSR, Zagreb
27.06.2017. Vodovod i kanalizacija d.o.o. Split

ZAŠTITNA ODJEĆA

28.06.2017. Vodovod i kanalizacija d.o.o. Split

Održani domaći skupovi
VIII. savjetovanje “Zaštita na radu u regiji Alpe-Jadran”
U Opatiji se 27. i 28. travnja 2017. održalo VIII. savjetovanje “Zaštita na radu u regiji Alpe-Jadran”. Na savjetovanju je ravnateljica HZZZSR-a prim. dr. sc. Marija Zavalić održala predavanje pod nazivom “Zaštita na radu za sve uzraste – projekti HZZZSR-a”. Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava Republike Hrvatske (MRMS) nastavilo je korisnu suradnju s austrijskim partnerima (AUVA, Sozial Ministerium, Arbeitsinspektion) u cilju izmjene iskustava sa zemljama u regiji. MRMS zajedno s ostalim suorganizatorima organizirao je već osmo savjetovanje sa svrhom da ugledni stručnjaci iz Austrije, Hrvatske i Slovenije razmijene nove spoznaje i aktualna iskustva iz područja zaštite na radu i medicine rada. Suorganizatori su se složili da se izvršna organizacija i ovaj put povjeri Zavodu za istraživanje i razvoj sigurnosti d.o.o., Zagreb i Udruzi za promicanje zaštite, Zagreb. Opširnije…

Obilježavanje Nacionalnog dana zaštite na radu, 28. travnja

28. travnja 2017. godine s početkom u 12 sati u dvorani Royal, Grand Hotel 4 opatijska cvijeta u Opatiji, obilježen je Nacionalni dan zaštite na radu u sklopu kojeg je djelatnica HZZZSR-a dr. sc. Ivana Krišto, dipl. ing. održala predavanje pod nazivom: “Prilog europskoj kampanji Zaštita na radu za sve uzraste – Projekt edukacije učenika i profesora srednjih i strukovnih škola”.
Opširnije…

Energetski održivi zdravstveni sustav, klimatske promjene i ciljevi održivog razvoja u RH

Ured Svjetske zdravstvene organizacije u Republici Hrvatskoj u suradnji s Hrvatskom akademijom medicinskih znanosti organizirao je u petak, 2. lipnja 2017. u Lovranu radionicu pod nazivom “Energetski održivi zdravstveni sustav, klimatske promjene i ciljevi održivog razvoja u RH”. Na radionici je kao predstavnik Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu sudjelovao Zlatko Šarić, dipl. ing. agr.
Opširnije…

Održani međunarodni skupovi

„M&S 2017“ – 12. Međunarodna konferencija Menadžment i Sigurnost

Međunarodna stručno-znanstvena konferencija Managment and Safety – M&S 2017 održana je 9. i 10. lipnja 2017. godine u Neumu i Mostaru (Bosna i Hercegovina). Kao predstavnica HZZZSR-a Natalija Pejnović, mag. ing. techn. text., aktivno je sudjelovala na ovom skupu pisanim radom i usmenom prezentacijom pod nazivom “Suradnja Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu i Nezavisnih hrvatskih sindikata u edukaciji sindikalnih povjerenika” (C. Kovač, N. Pejnović). Ovaj rad je nastao kao rezultat uspješne suradnje između HZZZSR-a i Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) kroz održavanje stručnih seminara HZZZSR-a za sindikalne povjerenike iz NHS-a, a autori ovog rada su Cvetan Kovač, koordinator Odbora za zaštitu na radu NHS-a i Natalija Pejnović iz Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu.
Opširnije…

OiRA – On line Risk Assessment

Sastanak OiRA/IRAT zajednice i Konferencija o potpori mikro i malim tvrtkama u korištenju internetske interaktivne procjene rizika

Europska agencija za zaštitu na radu (EU-OSHA) i Europska komisija organizirale su u Bruxellesu „7th OiRA/IRAT community meeting“
(16. svibnja 2017.) te konferenciju ‘Supporting Micro and Small Companies with Interactive Risk Assessment Tools“ (17. svibnja 2017.).
Na sastanku i konferenciji sudjelovali su djelatnici HZZZSR-a Zlatko Šarić, dipl.ing.agr. i dr. sc. Sonja Damjanović Dešić, dipl.ing.kemije. Više informacija o OiRA alatu kao i o aktivnostima vezanim uz razvoj OiRA alata u Republici Hrvatskoj pogledajte ovdje.
Opširnije…

Najava skupova
ICOH – međunarodni simpozij pod pokroviteljstvom HZZZSR

Čast nam je najaviti da će se ove godine od 26. – 28. 10. 2017. održati međunarodni simpozij pod pokroviteljstvom HZZZSR-a, u Zagrebu u Hotelu International. Simpozij je u organizaciji International Commission on Occupational Health (ICOH), odnosno ICOH Znanstvenog odbora za edukaciju u medicini rada sa gostovanjem Znanstvenog odbora za zaštitu zdravlja i poljoprivredi, rada s pesticidima i organskim prašinama te Znanstvenog odbora za učinkovitost u zaštiti zdravlja. Internetska stranica dostupna je na adresi
http://www.icoh-scetoh2017.org/. Rok za zaprimanje sažetaka je produžen do 31.7.2017. Predstavnici svih važnih međunarodnih organizacija i udruženja, kao što su ILO, WHO, ENETOSH, EASOM, OHTA i WONCA, prisustvovat će ovom događaju.
Radujemo se i nadamo se vašem dolasku!
Opširnije…

Korisni dokumenti

Praktična smjernica za poslodavce

Glavna uprava za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanje Europske komisije, izradila je praktične smjernice za poslodavce pod nazivom „Zdravlje i sigurnost na radu svačija su stvar“. Priložena smjernica izrađena je kao pomoć poslodavcima pri uspješnom upravljanju u području zaštite zdravlja i sigurnosti na radu, a u skladu sa zakonodavstvom EU-a.

 
 
 
 
 

Deklaracija o karcinomu i radu

Deklaracija o karcinomu i radu izrađena je u okviru projekta pod nazivom “Karcinom i rad” (Cancer and Work Network – CANWON) kojeg je 2012. godine pokrenula Međunarodna mreža znanstvenika (COST Action ISI211) u trajanju od 2012. do 2017. godine. Više o samom projektu možete pročitati ovdje.
U travnju 2016. KBC Zagreb je bio organizator znanstveno-stručnog skupa u Zagrebu pod nazivom „Prema okviru EU smjernica o karcinomu i radu“ na kojem je 20-tak zemalja članica projekta prikazalo svoje nacionalne smjernice, priručnike i propise vezane uz ovo područje. Temeljem zaključaka donesenih na skupu u listopadu 2016. publicirana je Deklaracija o karcinomu i radu. Kao predstavnici Hrvatske u ulozi članova Upravnog odbora sudjelovali su specijalisti medicine rada prim. dr. sc. Bojana Knežević i Tomislav Furlan, dr. med.
Opširnije…

II/2017
www.hzzzsr.hr

e-mail: hzzzsr@hzzzsr.hr

Održani stručni seminari 27. i 28. lipnja 2017. godine (Divulje)

U prostorijama tvrtke  Vodovod i kanalizacija d.o.o. Split koja se  bavi djelatnošću od posebnog društvenog interesa,  u dvorani  za sastanke administratitvne zgrada  na lokaciji CUPOV Divulje, djelatnici HZZZSR-a su održali dva stručna seminara namijenjenja stručnjacima zaštite na radu, poslodavcima, ovlaštenicima poslodavaca, povjerenicima radnika, specijalistima medicine rada, kao i svima zainteresiranima iz područja Splita i okolinih mjesta.

 slika1divuljeStručni seminar “Rad na otvorenom u uvjetima visokih temperatura” održan je 27. lipnja 2017. godine, Prvi dio seminara održala Karmen Bradvica dr. med. (HZZZSR), a obuhvaćao je predavanja o zdravstvenim rizicima pri djelovanju visokih temperatura na organizam, preporuke za pravilnu prehranu i nadoknadu tekućine pri ovim uvjetima. Drugi dio seminara održao je Zlatko Šarić, dipl. ing. (HZZZSR) u sklopu kojeg je predstavio alate za praćenje uvjeta rada pri izlaganju visokim temperaturama (WBGT indeks) kao i preporuke i mjere za smanjenje rizika pri radu na otvorenom u uvjetima visokih temperatura. Nakon predavanja održana je radionica sa zadacima i primjerima iz prakse.

slika2divulje

 

slika3divuljeStručni seminar “Zaštitna odjeća” održan je 28. lipnja 2017. godine te se sastojao od predavanja o zaštitnoj i radnoj odjeći s interaktivnom radionicom koju je održala Natalija Pejnović, mag. ing. techn. text. (HZZZSR). U sklopu seminara gospodin Mirko Grubišić održao je izlaganje o primjerima dobre prakse u kreiranju radne odjeće tvrtke Vodovod i kanalizacija d. o. o. Split, s prikazima uzoraka radne odjeće koje su izradili u suradnji s Ustanovom DES iz Splita. Na seminaru su sudjelovali i predstavnici DVD-a Kaštel Gomilica d.o.o. za ekološku zaštitu mora koji su prezentirali zaštitnu odjeću koju koriste pri intervencijama na moru.

 

 

 

Zahvaljujemo djelatnicima tvt. Vodovod i kanalizacija d.o.o Split, a posebno gospođi Tonini Sanader i gospodinu Mirku Grubišiću na srdačnom dočeku, odličnoj organizaciji i  uspješnoj suradnji.

 

slika4divulje

 

Dobro došli

Dobro došli na našu novu web stranicu. Stranica je redizajnirana s ciljem poboljšanja korisničkog iskustva.

Neke od novosti koje smo dodali su:

  • kalendar s nadolazećim događajima
  • smjernice, letci, posteri i filmovi na jednom mjestu
  • korisni obrasci na jednom mjestu
  • više o procjeni rizika s posebnim naglaskom na psihosocijalne rizike
  • novi način prikaza rasporeda službi/ustanova medicine rada u RH

 

Sva pitanja, pohvale i kritike molimo uputite na mail adresu : hzzzsr@hzzzsr.hr ili ovdje.

Stručni seminari kod Trogira 27. i 28. lipnja 2017.

Seminari su popunjeni.

Stručni seminari Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu održat će se u prostorijama tvrtke Vodovod i kanalizacija d.o.o. Split  i to:

Rad na otvorenom u uvjetima visokih temperautra
27. lipnja 2017. godine,  s početkom u 12 sati

i

Zaštitna odjeća
28. lipnja 2017. godine, s početkom u 9 sati

Mjesto održavanja seminara je dvorana tvrtke Vodovod i kanalizacija d.o.o. Split, na lokaciji CUPOV Divulje, kod Trogira (u blizini zračne luke Split).

Putokaz je dostupan ovdje i kartu možete preuzeti ovdje.

Seminari su besplatani.

Opis seminara:

1.  Stručni seminar “Rad na otvorenom u uvjetima visokih temperatura” obuhvaća predavanja o zdravstvenim rizicima pri djelovanju visokih temperatura na organizam, preporuke za pravilnu prehranu i nadoknadu tekućine pri ovim uvjetima. Drugi dio ovog seminara obuhvaća predavanje s predstavljanjem alata za praćenje uvjeta rada pri izlaganju visokim temperaturama (WBGT indeks) kao i preporuke i mjere za smanjenje rizika pri radu na otvorenom u uvjetima visokih temperatura. Nakon predavanja održava se radionica s zadacima I primjerima iz prakse. Informacije o ovom seminaru dostupne su ovdje.

Seminar “Rad na otvorenom u uvjetima visokih temperatura”  održava se  27. lipnja 2017. godine (utorak) u vremenu od 12 do 14 sati. Mjesto održavanja seminara je dvorana tvrtke Vodovod i kanalizacija d.o.o. na lokaciji CUPOV Divulje.
Progam seminara možete preuzeti ovdje.
Prijave: izobrazba@hzzzsr.hr

2.  Stručni seminar “Zaštitna odjeća” sastoji se od predavanja o zaštitnoj i radnoj odjeći s prikazom uzoraka pojedinih vrsta osobne zaštitne opreme za zaštitu tijela. U predavanje su ukomponirani kratki zadaci, kao i edukativni filmovi. Nakon predavanja održava se radionica s prigodnim zadacima. Detaljnije o ovom seminaru dostupno je ovdje.
Ovaj seminar obuhvaća i popratna događanja, kao i nagradnu igru.

Seminar “Zaštitna odjeća”  održava se  28. lipnja 2017. godine (srijeda) u vremenu od 9 do 13 sati.
Mjesto održavanja seminara je dvorana tvrtke Vodovod i kanalizacija d.o.o. na lokaciji CUPOV Divulje.
Program seminara možete preuzeti ovdje.
Prijave: izobrazba@hzzzsr.hr

 

Seminari su namijenjen stručnjacima zaštite na radu, poslodavcima, ovlaštenicima poslodavaca, povjerenicima radnika, specijalistima medicine rada, kao i svima zainteresiranima.

Svi polaznici dobivaju edukativne materijale, kao i potvrdu o sudjelovanju.

Liječnicima sudionicima seminara biti će dodijeljeni bodovi od Hrvatske liječničke komore (HLK).

Seminari su popunjeni.

 

„M&S 2017“ – 12. Međunarodna konferencija Menadžment i sigurnost

m-s-2017Međunarodna stručno-znanstvena konferencija Managment and Safety – M&S 2017 održana je je 9. i 10. lipnja 2017. godine u Neumu i Mostaru (Bosna i Hercegovina). Kao predstavnica HZZZSR-a  Natalija Pejnović, mag. ing. techn. text. , aktivno je sudjelovala na ovom skupu pisanim radom i usmenom prezentacijom pod nazivom  “Suradnja Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu i Nezavisnih hrvatskih sindikata u edukaciji sindikalnih povjerenika” (Kovač, Pejnović). Ovaj rad je nastao kao rezultat uspješne suradnje između HZZZSR-a  Nezavisnih hrvatskih sindikata  (NHS) kroz održavanje stručnih seminara HZZZSR-a za sindikalne povjerenike iz NHS-a, a autori ovog rada su Cvetan Kovač, koordinator Odbora za zaštitu na radu NHS-a i Natalija Pejnović iz Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu.

Na ovoj međunarodnoj konferenciji, 12.- toj  po redu, sudjelovalo je 83 autora iz 5 zemalja (Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Srbija i Slovenija) sa 47 usmenih izlaganja. Svi radovi su objavljeni u Zborniku radova. Organizatori ovog skupa bili su Europsko društvo inženjera sigurnosti (ESSE), Visoka škola “Logos-Centar”  Mostar, Fakultet zaštite na radu Univerziteta u Nišu i Društvo inženjera sigurnosti Ljubljana.