Rad na otvorenom na visokim temperaturama

U Republici Hrvatskoj u ljetnim mjesecima temperatura zraka prelazi 30 °C pa radnici koji obavljaju određene poslove na otvorenom, kao što su poslovi u građevinarstvu, poljoprivredi, poslovi na montaži, intervencijama itd., rade u nepovoljnim mikroklimatskim uvjetima. U hrvatskom zakonodavstvu iz područja zaštite na radu nisu propisani minimalni zahtjevi u pogledu uvjeta rada radnika na otvorenom na visokim temperaturama kako bi se zaštitilo njihovo zdravlje na radnom mjestu.

Iz tog razloga je naš Zavod izradio smjernicu za rad na otvorenom u uvjetima visokih temperatura.

Osim korištenja smjernice prilikom organiziranja rada na otvorenom pri visokim temperaturama, Hrvatski zavod za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu omogućuje vam da pomoću kalkulatora toplinskog stresa sami odredite toplinsko opterećenje radnika, a omogućujemo vam i uvid u sustav “Praćenja utjecaja toplinskih valova na zdravlje” koji će biti u funkciji od svibnja do listopada u kojem će Državni hidrometeorološki zavod (u daljnjem tekstu: DHMZ) izvještavati o nastupanju toplinskog vala tj. da je dosegnut prag visokih temperatura u jednoj ili više regija.

Pošto se u zadnjem desetljeću uočava trend porasta temperature u ljetnom razdoblju što utječe na zdravstveno stanje milijuna  ljudi, a svijet već sada osjeća štetne učinke koji će se vjerojatno i povećati zbog toplinskih valova Ministarstvo zdravlja izradilo je “Protokol o postupanju i preporuke za zaštitu od vrućine”.

 

Royal Mail Group

http://www.notimetolose.org.uk/NTTL200/Solar-radiation-resources.aspx